Mindfulness Zeist

Als ondersteuning van het proces van persoonlijke groei, maken Inez en Desirée gebruik van Mindfulness. Op twee manieren is Mindfulness belangrijk in hun werken, namelijk om te leren omgaan met negatieve gevoelens én het verminderen van stress en spanning.

Mindfulness begint met leren ontspannen, door simpelweg stil te zitten, je adem te volgen en stap voor stap je spieren te ontspannen. Als je je lijf echt ontspant, word vanzelf je hoofd rustiger. Mindfulness is vooral oefenen. Het gaat niet om het bereiken van ontspanning, maar om het oefenen in ontspannen. Soms lukt het, soms niet. In beide gevallen ben je goed bezig geweest met Mindfulness.

Met Mindfulness oefen je, hoe je op een constructieve manier met gevoelens kan omgaan. Gevoelens zijn er gewoon, daar kunnen we niet omheen. Toch hebben we soms de neiging gevoelens weg te stoppen of een oordeel te hebben over ons gevoel. Dit wegstoppen en veroordelen werkt misschien even in een bepaalde situatie. Helaas is het weggestopte gevoel niet echt weg, het blijft ergens woekeren en komt op een onbewaakt moment weer op of uit zich in lichamelijke klachten.

Uitgangspunt bij Mindfulness is de acceptatie van wat er is, het vriendelijk aandacht geven aan jezelf en al je onvolkomenheden. Als je je niet meer hoeft te verzetten tegen wat je voelt of ervaart, ontstaat er ruimte en vooral keuze vrijheid.

Als jij je gevoel zelf meer en meer leert erkennen en beheren, kun je vrijer worden in je handelen en gedrag. Bijvoorbeeld als je boos of teleurgesteld bent door wat iemand zegt, sta je eerst stil bij je boosheid of teleurstelling. Je concentreert je op je adem en geeft het gevoel in jezelf even ruimte, daarmee kalmeer je jezelf. Vervolgens kun je bij jezelf nagaan, wat je behoefte is in die situatie. Je kunt dan op een rustige en krachtige manier je behoefte of je grens aangeven.

Het voordeel is dat boosheid dan niet escaleert of wordt ingeslikt én dat je op een effectieve manier duidelijk maakt aan de ander, wat jij wilt of juist niet wilt.

Ook helpt Mindfulness om meer rust in je leven te krijgen. Door stil te staan, de aandacht naar je adem te brengen, word jij je bewust van spanning en onrust die in je zit. Je merkt dan ook wat je geneigd bent te doen om de spanning en onrust te negeren, bijvoorbeeld doorzetten, perfecte prestaties leveren, positief blijven, bezig blijven. In dit gedrag zitten hele mooie kwaliteiten. Maar als je alsmaar doorgaat met doorzetten, presteren, positief blijven en bezig zijn, dan raakt je energie op en het plezier in je activiteiten verdwijnt.

Door vaker stil te staan bij jezelf kun je leren om je eigen energievretende gewoontes te ontdekken, deze te stoppen en iets anders te doen waardoor je weer kunt opladen. Het is oefenen om je gewoontes stapje voor stapje aan te passen. Het voordeel is dat je je kwaliteit, zoals bijvoorbeeld doorzetten, kunt behouden als je daarnaast ook “op tijd ontspannen” ontwikkelt. Je bouwt dan weer plezier op in je werk en je leven.

Benieuwd naar Mindfulness? Neem dan eens vrijblijvend contact op voor een gratis intakegesprek om te kijken wat Psycholoog Coach Zeist voor jou kan betekenen.

Psycholoog Coach Zeist biedt ook coaching aan. Benieuwd wat zij voor jou persoonlijk kunnen betekenen met hun coaching aanbod? Kijk dan eens bij Coaching Zeist.

Desirée PietersMindfulness