Stress & Burnout

Wat is burnout?

Burnout is een reactie op uitputting van lichaam en geest als gevolg van stress. Je kunt het zien als een accu die is leeg gelopen omdat hij te lang in een te hoge versnelling heeft gestaan, of een elastiek dat zover is uitgerekt dat het knapt.
De klachten die je kunt hebben zijn: uitgeput voelen, niet meer op kunnen laden, problemen met geheugen, concentratie en slapen, piekeren, negatief over jezelf denken, gevoel van falen, steeds gespannen voelen, soms ook met pijnklachten.

Wanneer raak je burnout?

Als er geen goede balans is tussen wat iemand kan en nodig heeft en wat de omgeving van hem of haar vraagt, ontstaat er stress. Dit kan zowel op het werk zijn, als in het privéleven.  Dat iemand de balans kwijt is geraakt, kan verschillende oorzaken hebben:

  • In de persoon: je stelt hoge eisen aan jezelf, je kunt moeilijk ‘nee’ zeggen, je vindt het moeilijk een planning te maken of vast te houden, je vindt geen goede balans meer tussen inspanning en ontspanning.
  • In het werk of de omgeving: bijvoorbeeld je taken of verantwoordelijkheden zijn onduidelijk, of je ervaart constante druk om te presteren, of als er veel conflicten zijn en een slechte sfeer is, je krijgt weinig waardering vanuit de omgeving, je voelt je niet meer thuis in een veranderende organisatie.

Burnout komt vaak voor bij de doorzetters, de harde werkers, en loyale werknemers. Omdat een burnout geleidelijk ontstaat heb je het pas echt door als je echt op bent. Bij psycholoog Zeist gaan wij samen op zoek naar de oorzaak van je burnout en hoe je hier weer uit kan komen. Psycholoog Zeist helpt jou je energie weer op te bouwen, je kwaliteiten te ontdekken en je balans weer terug te vinden.

AdminStress & Burnout