Trauma verwerken (EMDR)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing – afgekort tot EMDR – is een therapie voor als je last blijft houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven. In sommige gevallen lukt het je niet om deze gebeurtenis te verwerken. Dan blijven herinneringen aan die schokkende gebeurtenis zich bijvoorbeeld opdringen in angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) en nachtmerries.

  • Tijdens de EMDR sessies word jou gevraagd terug te denken aan de traumatische gebeurtenis: inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Deze stap gebeurt eerst om meer informatie over de traumatische belevenis te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.
  • Vervolgens vraag psycholoog Desirée jou de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen: ditmaal gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Dit kan de hand van de psycholoog zijn die op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer beweegt. Het kan ook door middel van een koptelefoon waarbij afwisselend links en rechts een tikgeluid wordt afgespeeld. Je wordt dan gevraagd je aandacht te richten op de hand of tikken. Na elke set wordt er even rust genomen.
  • Psycholoog Desirée zal je dan vragen wat er in gedachten naar boven komt: de EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
  • Het resultaat is dat over het algemeen de traumatische ervaring verwerkt wordt: hierdoor beïnvloed hij niet meer zo sterk je denken. Psycholoog Zeist Desirée gebruikt de EMDR methode voornamelijk in samenwerking met haar andere methodes: Zelf Konfrontatie Methode, Voice Dialogue en Body consciousness.
AdminTrauma verwerken (EMDR)